Sušenky z arašídového másla

Zbožňuju domácí moučníky! Už od malička mě má maminka krmila různými druhy bábovek, buchet a kdejakých laskominek. Jsem hrozně na sladký a není tedy divu, že se u Šviráků běžně na Vánoce peče více než 20 druhů cukroví. V tomhle slova smyslu jsem rozhodně maminčin mazánek a pokud mi něco na studentském žití v Brně chybí, tak jsou to právě maminčiny dobroty. Nicméně jsem už dost starej na to, abych si nějakou tu baštu občas upekl i sám, takže když jsem na prvním závodu letošní zimní ligy ochutnal sušenky podávané v cíly, hned se mi zastesklo po domově. Tímto bych chtěl poděkovat kamarádce Hance, která ty luxusní sušenky upekla a poslala mi na ně recept :)
Když je venku taková zima, nezima, kdy je jen pochmurno a nesvítí sluníčko, tak není od věci si pustit nějakou „prosvětlenou“ hudbu. Přesně takovou produkují Washed Out. Takže si užijte poslech jejich posledního alba Paracosm! ;)

– Doba přípravy: cca 10 minut (+ 12 minut pečení)

– Náročnost: začátečník

– Ingredience (30 ks sušenek): 1) 150 g hladké mouky (špaldové / celozrnné – zdravější); 2) 1/2 lžičky soli; 3) 1 lžičku prášku do pečiva; 4) 70 g másla; 5) 70 g arašídového másla; 6) 110 g krystalového cukru (třtinový); 7) 100 g přírodního krupicového cukru octa; 8) 1 sáček vanilinového cukru; 9) 1 vejce
// POZNÁMKA: určitě není od věci snížit množství cukru na 100 g celkem…

– Postup: 1. Do misky prosijte mouku a sůl s práškem do pečiva. Ve větší míse smíchejte arašídové máslo s máslem a všemi třemi druhy cukru; přidejte vejce. Pak ke směsi vsypte mouku s práškem do pečiva a důkladně míchejte, až se všechny ingredience krásně spojí.
2. Z těsta vytvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu a rozložte je na vymazaný plech tak, aby mezi nimi byly alespoň pěticentimetrové mezery. Každou kuličku mírně stlačte třeba pomoučeným dnem sklenice, ale opravdu jen trošku – pečením se totiž sama ,rozběhne‘ na placičku.
3. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Sušenky pečte deset až dvanáct minut, dokud nejsou zlatavé. Nenechte se mýlit tím, že jsou na omak ještě měkké. Stačí jim dát pár minut na vychladnutí – nejlépe chvíli na plechu na mřížce a pak ještě na samotné mřížce. Chladnutím se zpevní a budou vláčné a křehké.

Výborné sušenky, které jsou hotové během chvilky a neznám nikoho, komu by nechutnaly!

Mé hodnocení: 5/5

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *